Ha nem jön a gólya-Mi vizsgálható a férfiaknál?

1. Spermaanalízis

A 3-5 nap önmegtartóztatási időt követően a leadott ondóminta eredményét egy értékelő lapon (spermatogram-SPG) az alábbi WHO-s határértékekhez hasonlítjuk:

  • Térfogat: minimum 1,5 ml
  • Koncentráció: minimum 15 millió/ml
  • Totál spermiumszám: minimum 39 millió/minta
  • Motilitás: minimum 40%
  • Morfológia: minimum 4 % normális

Az ennek megfelelő értékek a normozoospermia kategóriába tartoznak. Az eredmény kiértékelése minden esetben andrológus szakorvos hatásköre.

Az ondómintából STD és tenyésztés is vizsgálható.

2. HBA teszt (Hyaluron Binding Assay)

A HBA-teszt a friss ejakulátumban lévő érett spermiumok arányának megállapítására szolgáló módszer, ami az érett spermiumok hyaluronsavkötő képességén alapszik. Ez a megtermékenyítés folyamatának egyik lépése.  A természetben csak az érett, hyaluronsav-kötő receptorral rendelkező spermiumok tudnak kötődni a petesejt burkában lévő hyaluronsavhoz. Ennek hiánya is állhat ismeretlen eredetű meddőségi probléma hátterében.

Az esetleges fertilitás diagnózisához semmiképpen sem elegendő a teszt által kapott eredmény, de segítséget nyújthat a pár későbbi IVF-kezelési lehetőségeinek kiválasztásában.

3. DNS fragmentáció

A DNS fragmentáció a hímivarsejt DNS-ének töredezettsége, amit több dolog is okozhat, mint például: előrehaladott életkor, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, elhízás, gyulladás, stressz. A töredezett DNS tartalmú spermiumok termékenyítő-képessége csökken, valamint létrejött terhességnél a korai vetélés kockázata megnő.
DNS fragmentáció kimutatására többféle vizsgálati módszer létezik. Termékenységi központunkban az SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) teszt érhető el, ami hímivarsejtek tízezreit vizsgálja rövid idő alatt. A spermium DNS sérülését százalékban adjuk meg. Ha a spermiumok több mint 30 százaléka fragmentált andrológusunkkal történő konzultáció során több megoldás is javasolható.

4. ROS (Reaktív Oxigén Gyökök vizsgálata)

Az anyagcsere folyamatok során a szervezetben zajló enzimatikus reakciók olyan molekulákat termelnek amelyek egyrészt szükségesek a szervezet normál (fiziológiás) működéséhez, másrészt túlzott termelődésük patológiás állapot (betegség) kialakulásához vezethet. A reaktív átmeneti molekulák azon részét, melyek oxigénből keletkeznek, reaktív oxigén gyököknek hívjuk (angolul reactive oxigen specients-ROS). ROS-ek mennyisége a szervezetben környezeti hatásra (füst, sugárzás stb.) is növekedhet. A ROS-ek a spermiumok normális fejlődésében (spermatogenezis) is szerepet játszanak. Azonban a túlzott ROS termelés károsítja a spermiumok örökítő anyagát. A károsodás megnyilvánulhat például, a spermiumok DNS állományának töredezettségében. Tehát infertilitási probléma okának kivizsgálása során nagyon fontos a spermiumok ROS tartalmának és százalékos részarányának a meghatározása. 

5. Az akroszóma reakció vizsgálata

Mi az az akroszóma? Akroszómának hívjuk a spermium fej részének kb. 40-70%-át elfoglaló, sejtmembránokkal elhatárolt részét. A fő feladata a spermium örökítő anyagának a petesejtbe juttatása. 

Mi az az akroszóma reakció? Ahhoz, hogy egy spermium a fej részében tárolt örökítő anyagot a petesejtbe juttassa, az akroszóma rész egy átalakuláson megy keresztül. Ezt az átalakulást akroszóma reakciónak hívjuk. Az akroszóma reakciónak a megfelelő helyen és időben kell bekövetkeznie. A megfelelő hely a petesejt közvetlen környezete. A megfelelő idő: amikor a spermium áthalad a petesejtet körülvevő rétegeken. Ebből az is következik, ha valamely okból kifolyólag az akroszóma reakció más helyen, előbb, vagy egyáltalán nem megy végbe, termékenyülés/termékenyítés nem következik be. 

6. MAR teszt (Mixed Antiglobulin Reaction Assay)

A férfiak kb. 8%-a ellenanyagot termel saját spermiumai ellen. A termelt ellenanyagokat “spermium ellenes antitesteknek” (angolul antisperm antibodies ) hívják. Ebben az autoimmun betegségben szenvedő betegek immunrendszere idegenként ismeri fel a saját spermiumokat és olyan immunglobulin molekulákat termel ellenük, melyek a spermiumok pusztulásához vezetnek (citotoxikusak). A klinikailag/patológiailag jelentős spermium ellenes immunoglobulinok az IgA és az IgG osztályokba tartoznak. Azok a páciensek, akik vagy IgA, vagy együttesen IgA és IgG antitesteket hordoznak, általában nem képesek partnerüket természetes módon termékenyíteni. Mivel a spermium ellenes antitesteket a járulékos ivarmirigyek termelik, ezért az ondó folyadékban és a spermiumok felületén találhatók. A vérplazmában hiányoznak, tehát kizárólag ondó minta analízise révén mutathatók ki. 

A spermiumokhoz kötött spermium ellenes antitestek kimutatására leginkább a MAR tesztet használjuk. A spermiumok szuszpenzióját olyan mikro méretű gumi (latex) gyöngyökkel keverik össze, melyek felszínéhez IgG és/vagy IgA ellenes antitesteket kapcsolnak. Ha a spermiumok tartalmaznak spermium ellenes immunoglobulinokat, akkor a gyöngyök kapcsolódnak a spermiumokhoz és kisebb-nagyobb spermium/gyöngy agglomerátumokat hoznak létre. 

Ha a spermiumok 10-39 %-a kapcsolódik a gyöngyökhöz, felmerül a gyanú, hogy a termékenyítő képesség hiányáért a spermium ellenes antitestek jelenléte a felelős. Ha a spermiumok több, mint 40%-a kapcsolódik a gyöngyökhöz, akkor a termékenyítő képesség hiánya igen nagy valószínűséggel erre az okra vezethető vissza. 

Megjegyzés: A teszt csak akkor végezhető el, ha a minta tartalmaz mozgó spermiumokat. A nagyon alacsony spermium-koncentrációjú vagy alacsony motilitású minták esetében „ál” negatív eredményt kaphatunk! 

forrás: labmagister.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..