β-HCG, amikor minden eldől

Kép forrása: http://ftp.bmrb.wisc.edu

A human chorio-gonadotropin egy hormon, ami akkor mutatható ki, amikor az embrió beágyazódik. Érdekességként megemlíteném, hogy az embrió 3 napos állapotban már elkezdi a HCG hormon termelését, ami az anyai vérben a beágyazódást követőn kezd mérhetővé válni. 4-5. terhességi hétig az értéke kb. 2 naponta duplázódik, a duplázódás lassul, majd 7. terhességi héttől stagnál. 1000 HCG egység alatt az ultrahangon nem látható még semmi.

Vérből (reggeli vérvétel) a hormont az ovulációt /petesejtleszívást  követő 14. naptól érdemes ellenőrízni. Ekkor az értéknek közel 80 egységnek kell lennie, szintjét a beágyazódás ideje módosítja.

Egy 2019 májusi publikáció (Zhu W és mtsai) alapján azt mondhatjuk, hogy a fejlettebb blasztociszták magasabb kezdeti hormonszintet eredményeznek a beültetést követő 9-16. ciklusnapon, majd ez az érték a későbbiekben kiegyenlítődik.

A fagyasztott embrióbeültetés is magasabb HCG szintet mutat a friss ciklushoz viszonyítva. Az értéket az ikerterhesség és a méhen kívüli terhesség is befolyásolja.

A petesejtleszívás után kívülről beadott HCG természetesen ugyancsak módosítja a mért eredményt.

Elmondhatjuk, hogy bár a vérből kimutatott β-HCG értéke egyénileg kicsit eltérhet, de a vizelettesztekénél még mindig pontosabb információval szolgál.

#βHCG
#azeredmény
#embrioblog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..