Hímivarsejt adományozás Magyarországon

sp_don.JPG
kép forrása: freepik.com

A sperma donáció kérdése, a petesejt adományozáséhoz hasonlóan az egészségügyi törvény hatálya alá esik, viszont ennek szabályozása sokkal egyszerűbb. Rettentő koránról, 1776-ból származik adat, ami beszámol a hímivarsejtek fagyasztva tárolásáról. Az első spermabankot azonban csak 1965-ben hozták létre, Magyarországon ez a hatvanas évek végére tehető.

Hímivarsejt adományozás alatt a tudomány azt a folyamatot érti, amikor egy férfi  (donor/adományozó)  megtermékenyítésre képes hímivarsejt-készletét önkéntesen, anonim módon felajánlja.

Ki kaphat hímivarsejtet?

Az a házaspár/élettársak, vagy egyedülálló nő, aki erről a szándékáról nyilatkozik. Ennek természetesen ugyancsak lehet orvosi indikációja. Házaspár/élettársak esetén a férj/élettárs beleegyezésével végzett beavatkozás eredményeként született gyermek mindkettejük törvényes gyermeke.

Ki adhat hímivarsejtet?

Olyan egészséges, cselekvőképes 18 és 35 év közötti férfi, aki többlépcsős, ingyenes kivizsgáláson esik keresztül, ami alapján bebizonyosodik, hogy hímivarsejt-mintája donációra alkalmas. A petesejt donációval ellentétben az egyetlen opció  az anonim, titkos sperma adományozás.

A donor kiválasztása fenotípusos tulajdonságok alapján történhet (szemszín, hajszín, testalkat, stb).

Egy reprodukciós eljáráshoz csak ugyanazon adományozó ivarsejtjei bocsáthatók rendelkezésre! Az adományozott hímivarsejtek felhasználása során biztosítani kell, hogy az ugyanazon adományozótól származó utódok száma különböző személyeknél elvégzett reprodukciós eljárások során ne haladja meg a négyet. 

Az egészségügyi intézmény az adományozónak, kizárólag az eljárás során keletkezett költségeit köteles költségtérítésként megtéríteni.

Férfi ivarsejt fagyasztás adományozás céljára természetesen lehetséges, a fagyasztott donor-minták használata bevett gyakorlat-a fagyasztott petesejtekkel ellentétben-ez nem befolyásolja a sikerességet.

Hímivarsejtet érdemes saját célra fagyaszttatni,  a “szociális indikáció” miatt történő petesejt fagyasztással ellentétben ez engedélyezett.

Érdekes módon a törvény az ivarsejt adományozás alatt a petesejt és a hímivarsejt adományozásra más-más előírásokkal rendelkezik. Ezek összefésülése talán megoldást jelenthet számos problémára.

Forrás: 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet “Az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..