Asszisztált reprodukció és a COVID-19 – Az ESHRE ajánlása

Az ESHRE frissített nyilatkozata
Tekintettel a SARS-CoV-2 (vagyis a COVID-19-et kiváltó vírus) által okozott járvány terjedésére és ennek korlátozására irányuló széles körű kezdeményezésekre, az ESHRE megerősíti azt az ajánlását, miszerint mindenki kövesse az adott ország kormányzati tanácsait, különös tekintettel az országos napi frissítésekre.

A rendelkezésre álló bizonyítékok
A SARS-CoV-2 fertőzésnek a terhességre gyakorolt ​​negatív hatására eddig nem volt egyértelmű bizonyíték, amint arra az USA betegség-ellenőrzési és megelőzési központjának (CDC) legfrissebb adatai is utalnak. Ennek ellenére szem előtt kell tartanunk, hogy a vírusos fertőzések problematikusabbak lehetnek a terhes nők esetében, és figyelembe kell vennünk, hogy a vírussal fertőzött betegeknél javasolandó gyógyszerek mindegyike nem alkalmazható terhesség alatt.
A legújabb adatok szerint fertőzött anyák esetén egészséges csecsemők születnek, leszámítva azt a néhány esetet amelyek beszámolnak káros következményekről, például magzatburokrepedésről és koraszülésről. Öt esetben újszülöttkori SARS-CoV-2 fertőzésről és három esetben a vírus ellen termelt ellenanyagok jelenlétéről számoltak be. Nem bizonyított, hogy ezek az adatok a SARS-CoV-2 vertikális átvitelét jelzik.
A Cochrane nőgyógyászati ​​és termékenységi csoport naprakész áttekintést nyújt minden igazolt COVID-19-es terhességről és az újszülöttek státuszáról. Általánosságban elmondható, hogy a terhesség kimenetelére vonatkozó adatok – bár megnyugtatóak – számuk kevés és ezeket körültekintéssel kell értelmezni. Ezenkívül, -mivel a jelentések elsősorban a harmadik trimeszterben bekövetkezett fertőzésekről szólnak- nincs információ a kezdeti szakaszban (1-2. trimeszter) történő fertőzés terhességre gyakorolt ​​lehetséges hatásairól.

Az ESHRE útmutatása
Tekintettel a fenti megfontolásokra és az egyéb koronavírusfertőzések (például SARS és MERS) esetekben publikált eredményekre az ESHRE továbbra is óvatosságra int a mesterséges megtermékenyítés kérdésköreiben, ez az álláspont összhangban áll más reprodukcióval foglalkozó tudományos társaságok véleményével. A világjárvány idején minden egészségügyi szakembernek kötelessége elkerülni az egészségügyi rendszer további terhelését, amely sok helyen már eleve túlterhelt.

Az ESHRE azt javasolja, hogy az asszisztált reprodukciós kezeléseket jelenleg ne kezdjék el a következő okok miatt:

  • A reprodukciós kezelés és a terhesség miatt fellépő szövődmények elkerülése érdekében.
  • A terhesség alatt a SARS-CoV-2-sel kapcsolatos komplikációk elkerülése érdekében.
  • A vertikális transzmisszió ismeretlen kockázatának csökkentése érdekében a SARS-CoV-2 pozitív betegeknél.
  • Az egészségügyi források szükséges átcsoportosításának támogatása miatt. 
  • A társadalmi távolságtartás jelenlegi ajánlásainak betartása érdekében.

Onkológiai betegeknél a termékenység megőrzése érdekében a ivarsejtek, embriók vagy szövetek sürgős kriokonzervációját fontolóra kell venni.
Azoknál a pácienseknél, akiknek jelenleg az asszisztált reprodukciós kezelését már megkezdték, későbbi embrió-beültetés céljából petesejt vagy elektív embriófagyasztás ajánlott.

Az ivarsejtek és embriók vírusfertőzésének kockázata – akár fertőző pácienstől, akár labordolgozótól adódóan – valószínűleg minimális az IVF laboratóriumokban. A tenyészethez és a fagyasztási protokollokhoz szükséges ismételt mosási lépések nagymértékű hígulást eredményeznek bármilyen lehetséges kontamináció esetén. Még ha nem is állnak rendelkezésre specifikus adatok, feltételezzük, hogy a hímivarsejtek, a petesejtek és az embriók nem rendelkeznek koronavírus-receptorokkal, így valószínűleg nem lesznek fertőzöttek. Ezen kívül a zona pellucida alkalmas a petesejtek és az embriók magas szintű védelmére. A biológiai részletektől függetlenül megfontolandó az összes választható termékenységet elősegítő orvosi eljárás elhalasztása, elsősorban a társadalmi távolság fenntartása és az egészségügyi erőforrások védelme érdekében.

Mivel továbbra is sok bizonytalanság van a SARS-CoV-2 fertőzés meddőségi kezelésekre és terhességre gyakorolt ​​hatásairól, a kezelőközpontok és országok eltérő megközelítései ellenére, az ESHRE szerint jelenleg bármilyen kockázat túl nagynak számít, ha a kezelés végrehajtása később is lehetséges.
Az egészségügyi szakembereknek és a klinikáknak továbbra is rendelkezésre kell állniuk, hogy támogatást nyújtsanak mind pszichológiai támogatás, mind klinikai tanácsadás formájában, lehetőleg online konzultációkat alkalmazva. Mint mindig, az ESHRE határozottan ajánlja a helyes klinikai és laboratóriumi gyakorlat betartását a feldolgozott szövetek, sejtek, a szakemberek és a betegek biztonságának garantálása érdekében. 
Az ESHRE továbbra is figyelemmel kíséri a szakirodalmat és állásfoglalásukat rendszeresen frissítik.

Forrás: https://www.eshre.eu/Press-Room/ESHRE-News 

A jelen fordítás az Embrioblog tulajdona.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..