Embrió adományozás Magyarországon

embrio_donacio.jpg
kép forrása: freepik.com

A számfeletti embriók létrehozásának elsődleges célja, hogy az embriók fagyasztva tárolásával lehetőség legyen újabb embrióbeültetésre. Amikor megszületik a kívánt számú gyermek lehetőség van ezen embriók eladományozására.

Embrió adományozásnak nevezzük, amikor egy pár/egyedülálló donációs céllal lemond az embriójáról, amit az adott egészségügyi intézmény egy másik párnak/egyedülállónak adományoz asszisztált reprodukciós eljárás keretein belül.

Ki kaphat embriót?

Embriót minden fogamzóképes korban lévő házas, élettársi kapcsolatban lévő, vagy egyedülálló nő kaphat, akinek olyan egészségügyi problémája van, ami miatt nem lehet genetikailag saját gyermeke. Embriótranszfer adományozott embrióval akkor jöhet létre például, amikor fennáll a férfi és a nő együttes infertilitása, a pár mindkét tagjának súlyos örökíthető genetikai terheltsége van, vagy legalább egyoldali genetikai terheltség van jelen. Akkor is lehetséges, amikor az adományozott petesejttel vagy hímivarsejttel végzett assszisztált reprodukciós eljárások ismételten sikertelennek bizonyultak.

Ki adhat embriót?

Az embrió “tulajdonosa” nyilatkozatban kijelenti, hogy adományozás céljára, ellenszolgáltatás nélkül lemond az embriójáról/embrióiról az adott egészségügyi intézet javára. Embrió adományozás anonim módon lehetséges, sem konkrét személy, sem rokon részére nem donálható embrió a jelenlegi magyar törvények alapján.

A donor embrió kiválasztása fenotípusos tulajdonságok alapján történhet (szülők szemszíne, hajszíne, testalkata, stb).

Egy reprodukciós eljáráshoz csak ugyanazon adományozó embriói bocsáthatók rendelkezésre! Az adományozott embriók felhasználása során biztosítani kell, hogy az ugyanazon szülőktől származó utódok száma különböző személyeknél elvégzett reprodukciós eljárások során nem haladhatja meg a kettőt. 

Ugyancsak a törvény hiányosságát mutatja, hogy míg az embrió donáció lehetséges Magyarországon az úgynevezett “kettős donáció”-ra (petesejt és hímivarsejt egyidejű adományozása) nem tér ki a szabályozás. 

Forrás: 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..