Meddőségi centrumokat “államosít” a kormány?

Az ÁLLAMOSÍTÁS szűkebb értelemben a magántulajdonban lévő javak illetve a rájuk vonatkozó vagyoni értékű jogok állami tulajdonba vétele az állam EGYOLDALÚ jogi aktusával.
Tegnap számos cikket olvashattunk arról, hogy “a kormány hat magánkézben lévő meddőségi központot állami kézbe vett”. Először is ezeket a központokat az állam MEGVETTE, nem önkényesen államosította.
Sokan találgatnak, vajon “miért akarja az állam tovább terhelni a rendszert?”
Mi kell a kormánynak? SZAVAZAT
Mi kell a népnek? GYEREK
Lehetne ez akár egy win-win helyzet is!
A gyógyszerek és a kivizsgálás teljesen ingyenessé tétele egy RÖGTÖN megvalósítható lépés.
Korlátlan számú kezelés megvalósítása? TÁVOLI cél lehet maximum. KORLÁTot szab a helyek nagysága és modernsége valamint a szakemberek száma és tudása. Csak egy példát említenék: nincs embriológus képzés Magyarországon.
Az állam fizetett a kezelésekért a magáncégeknek. Ezeket a pénzeket most vissza LEHET forgatni az államkasszába és belerakni ténylegesen az intézetek működésébe, fejlesztésébe.
A ciklusok elosztása ráadásul nem függött a sikerességi mutatókon. Egy olyan finanszírozási rendszer bevezetése ami a sikerességen alapul és a keret újraosztása évente létrehozott volna egy egészséges versenyt amiből a páciens végül kamatoztat, de mivel mostmár minden olyan magán intézet ahol oep finanszírozott ciklust lehetett igénybe venni állami lett -vagyis egy cég- ez tárgytalan.
Mivel a remény hal meg utoljára és GYEREK=SZAVAZAT így reméljük, hogy a mennyiség helyett inkább a minőség lesz az elvárás.
Ebben a viszonylag kaotikus helyzetben talán a lehető legjobb helyen vagyok. Az egyetlen ÚJonnan létrejött állami intézetben. Nem kell cipelnünk a múlt árnyait (megvett intézetek) és nem kell félnünk a bizonytalan jövőtől (magánkézben maradt intézetek), csak szembenézni az árral…
Rajtunk a világ szeme…

#SemmelweisEgyetem
#AsszisztáltReprodukciósCentrum
#embrioblog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..