ICSI vagy PICSI?

Múlt héten többen is feltettétek a kérdést, hogy mi a véleményem a PICSI-ről. Olyat is hallottam, hogy: “80%-os HBA alatt kizárólag PICSI-s megtermékenyítésből lehet baba”. Ez teljesen téves elképzelés!!!

A természetben csak az érett, hyaluronsav-kötő receptorral rendelkező spermiumok tudnak kötődni a petesejt burkában lévő hyaluronsavhoz. A HBA teszt (Hyaluron Binding Assay) ezeknek a spermiumoknak a százalékos arányát adja meg. Alacsony HBA mellett a hagyományos megtermékenyülés/megtermékenyítés esélye csökken, mert a spermium nem tud a petesejthez kötődni. Tehát ezeknél az eseteknél ICSI javasolt.A PICSI az ICSI-nek (lásd itt) egy módosított változata amelynek során a megtermékenyítést egy speciális tálkában végezzük, amely során a hialuronán gélhez kötött, így kiválasztott spermiumokkal termékenyítünk.

Tapasztalataim alapján ha jó a spermakép, 60%-os HBA mellett is lehet hagyományos megtermékenyítést végezni, ugyanis spermakezelést követően a kapott spermiumok HBA-ja sokkal jobb, ezért termékenyítés előtt érdemes ezt a vizsgálatot elvégezni/megismételni.

A legújabb kutatási eredmény alapján -amit egy angol kutatócsoport pár napja, 2019 februárjában közölt- 5524 esetet vizsgálva, az ICSI és PICSI között nincs különbség az élveszületések számának tekintetében. 2018-ban egy spanyol kutatócsoport ugyanezt állapította meg megtermékenyülés, embrióminőség, beágyazódás, klinikai terhesség, vetélés és élveszülés vonatkozásában. Ezek alapján kijelentették, hogy a jelenlegi ismereteik alapján nem ajánlják a PICSI technika alkalmazását ICSI helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..