Chip- Az új spermaszelekciós módszer

Mikrofluid eljáráson alapuló chip-el 2015-ben találkoztam először az Egyesült Államokban, a tumorsejtek egyesével történő vonalkódos jelölésére használtuk ezt az eljárást. Akkor már látható volt, hogy ez a technológia elterjedőben van a biológia számos területén. Úgy tűnik nem jelent kivételt ez alól az embriológia sem.

Szabó Ferenc andrológus az újítások híve. Ő találta ki, hogy keressünk meg olyan külföldi cégeket, akik különböző spermaszelekciós módszereket ajánlanak. 

DNS fragmentáció vizsgálható spermaminőségi jellemző. Szerettünk volna egy olyan módszert ajánlani a pácienseinknek, amivel az ép DNS állományú spermiumok jól kiválaszthatóak, mivel a hagyományos szelekciós módszerek (centrifugálás, felúsztatás, morfológián alapuló szelekció, fagyasztás-fragmentált minta esetén) korlátozott hatékonyságúak.

A Fertile Chip használatával a megtermékenyítés nagyobb eséllyel ténylegesen egészséges DNS tartalmú spermiumokkal történik, így kedvezőbbé válhat a szabályos megtermékenyülés és embriófejlődés.
3 típusú chip-el az eljárás AIH, IVF és ICSI esetén is alkalmazható.

56569043_2366463363372393_4511220123419279360_o.jpg
fertile-ultimate.jpg
fertile.jpg

2 thoughts on “Chip- Az új spermaszelekciós módszer

 1. Üdvözlöm,
  Érdeklődni szeretnék, hogy a Fertile chip a töredezett spermákat is képes észlelni?
  Azért kérdezem, mert úgy tudom, hogy a töredezett spermium is ugyanolyan jól mozog, úszik, mint az egészséges társai.
  Illeetve még azt szeretném kérdezni, hogy összehasonlításban a MACS (mágneses szelekció) vagy a fertile chip a megbízhatóbb módszer a spermiumok kiválasztására?

  Köszönettel,
  K.M.

  1. Kedves Mária!
   A Fertile chip működése azon alapul, hogy a spermiumok átúsznak egy membrán kicsi lukacskáin, a legjobb morfológiájú és mozgású spermiumokat szűri ki. A DNS töredezettségét, vagyis a fragmentációt nem “érzékeli. Jelenleg a szakirodalom egyik spermium szelekciós módszert sem tartja jobbnak a másiknál és pozitív hatásukra nincs még egyértelmű bizonyíték.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..