Az első 24 óra

kép forrása: : technokrata.hu

Az embrió első 24 órája magában foglalja az emberi petesejt és hímivarsejt útját a megtermékenyítés időpontjától az embrió első osztódásáig, a 2-sejtes állapotig. A megtermékenyítés előkészítéseként a petesejt elvégzi az első meiotikus osztódást, aminek eredményeként megjelenik az első poláris test. A specifikus kinázok a II. metafázisban leállítják az osztódást és a kromatida párok felsorakoznak az osztódási orsóban. Ez az orsó-kromatid komplex általában az sejtplazmában található, az első poláris test alatt.

A megtermékenyülés önmagában nem egyedülálló esemény, hanem rendezett események összetett menete, ami egy kaszkádot eredményez. Ezt a spermium és a spermium-specifikus fehérjék jelenléte indítja el, amelyek aktiválják a petesejtet és előidézik benne a meiózis folytatódását kiváltva ezzel az utolsó érési lépést. Az osztódási orsó blokkja felszabadul, lehetővé téve az orsó fő funkcióját: a kromatida párok szétválasztását, amely két kromatidát eredményez. Az egyik a petesejt belsejében marad, a másik pedig az orsó mikrotubulusaival az újonnan kialakuló második poláris testbe választódik ki. A második poláris test kialakulásának folyamata általában körülbelül 1,5-3,5 órát vesz igénybe, miután a hímivarsejt bejutott a petesejtbe.

4-5 órával a megtermékenyítést követően, egy időben megkezdődik az apai és az anyai sejtmagvacskák kialakulása. Az idő múlásával mindkét magvacska növekszik és középirányba vándorol. Miután az egyes sejtmagvacskák teljes DNS állománya lemásolódik a sejtciklus-gépek készen állnak az első osztódásra, hogy létrehozzák a 2-sejtes embriót. Mindkét magvacska membránja feloldódik és létrejön az új embrió genomja. 

A fentiekben vázoltakhoz bonyolult molekuláris és celluláris események szükségesek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..