A donáció tényleges helyzete: a magyar valóság

kép forrása: freepik.com

Az ivarsejt-, valamint az embrió donációt Magyarországon az egészségügyi törvény szabályozza. Amellett, hogy nehéz az elavult és nem mindenre kiterjedő törvényen eligazodni, még nehezebb a való életben boldogulni, ha adományozásra lenne szükségünk.

Petesejt esetén a rokon adományozás tűnik jelenleg egyszerűbb megoldásnak, viszont én azt gondolom ennek a lelki vonatkozása talán nehezebb az anonim donációénál. Ez utóbbi jelenleg nincs megoldva hazánkban, nem könnyű olyan 35 éven aluli, egyszer szült hölgyet találni, aki szinte ingyen, minimális költségtérítés fejében hormonális stimulációnak, valamint altatásos műtétnek tenné ki magát a közjó érdekében.

De nem kell messzire mennünk, mert pl. Csehországban tökéletesen megszervezett formája van az anonim petesejt donációnak, bár gondolom ehhez a törvényük korszerűsítése is kellett.

Tehát mit tehet az ember, ha nincs olyan rokona, aki petesejtet adományozna számára (vagy egyszerűen csak idegenkedik ettől a megoldástól)? Elmegy egy környező országba, ahol akár magyar anyanyelvű orvos fogadja és meg van oldva a probléma. 

A hímivarsejt adományozás akárcsak a törvényben, az életben is sokkal egyszerűbb dolog. Bár ezen a fronton nincs rokon donációra lehetőség, viszont a “spermabotrány” néven elhíresült időszaktól eltekintve az anonim donáció egészen jól megoldott Magyarországon. A magyar minták száma ugyan jelenleg korlátozott, de beszerezhetőek spermabankokból, vagy az egyes meddőségi intézetekben, akik saját célra, saját pácienseknek szűrhetnek donorokat. Külföldi minta megvételére is van lehetőség közvetlenül külföldi spermabankoktól, pl. termékenységi központ közvetítésével akár egy internetes felületen keresztül is.

A legjobb megoldás petesejt és hímivarsejt esetén is egy nagy magyar sejtbank lenne, magyar mintákkal.

Az embrió donáció nem annyira elterjedt formája az adományozásoknak. Viszonylag kevesen keresnek felajánlott embriót. Itt a kereslet-kínálat nagyjából egyensúlyban van. Egy-egy intézetben mindig van évente 4-5 olyan pár akik lemondanak a fagyasztott embrióikról felajánlva azt mások számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..